orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Méhnyakszűrési disszeminációs rendezvény - Budapest, 2015.04.21.

2015.09.17. Nyomtatás
Twitter

A TÁMOP 6.1.3./A projekt részeként célkitűzésként fogalmaztuk meg, hogy a megvalósítás során szerzett tapasztalatokat az érintettekkel is megismertessük, továbbá véleményüket meghallgassuk, a programot ezáltal is fejlesszük. Ennek érdekében szerveztünk ún. disszeminációs workshop-ot 2015. április 21-én, Budapesten, a Paulay Teremben.

A projekt egyik kiemelt célja, hogy a védőnőket felkészítse és bevonja a népegészségügyi célú méhnyakszűrésbe, valamint támogassa aktív szerepvállalásukat a megelőzésben. A szűrések hatékonysága és sikere az egészségügyi és népegészségügyi szakterületen dolgozók aktív támogatása, összehangolt munkája mellett a társadalmi csoportok, civil szervezetek, és a prevencióra érzékeny emberek összefogásán is múlik. A nők életminőségének javításában a civil, egyházi, illetve társadalmi szervezetek rendkívül jelentős szerepet töltenek be, speciális erőforrásaikkal és társadalmi beágyazottságukkal nagyban segíthetik a program eredményességét.

A kerekasztal beszélgetés egyik célja volt, hogy az érintett szervezetek képviselőinek tapasztalatait megismerjük, és ezeket összegezve, illetve figyelembe véve alakítsuk a program jövőjét. Másfelől igyekeztünk számukra minél átfogóbb képet nyújtani a projektről, hogy a kapott információkat saját kezdeményezéseikbe építve segíthessék a program legfőbb céljának megvalósulását: a méhnyakrákból eredő halálozás csökkentését.

Az asztal körül ülők rövid bemutatkozását követően az előadások sorát Dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos nyitotta „A méhnyakrák megelőzése – a népegészségügyi célú méhnyakszűrés” c. prezentációjával. Ezt követően Varga-Bokor Zsuzsanna, Erdőkertesen dolgozó gyakorló védőnő beszélt az általa végzett munkáról „A védőnői méhnyakszűrés bemutatása, tapasztalatai” c. előadásában. Ugyancsak személyes tapasztalatokat osztott meg a résztvevőkkel Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumának elnöke „Minden anyuka meggyógyul – egy erőt adó történet” címmel. A személyes, civil történeteket helyezte szakmai kontextusba Dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos, a Projekt szakmai vezetője vitaindító előadásában, melynek címe „A méhnyakrákról képekben”.

A kerekasztal beszélgetés során az ország több pontjáról érkezett védőnők számoltak be arról, hogy hogyan tudták sikeresen megoldani a munka során felmerülő problémákat. A folytatásra, a jövőre vonatkozó kérdéseket – az aktuális rendelkezésre álló információk alapján – a projekt jelen lévő szakmai vezetője válaszolta meg. Ugyancsak a program része volt a „Három nő” című, a védőnői méhnyakszűrést népszerűsítő kisfilm vetítése.


Előadások